30 jaar geleden in 1994

In 1994, kwam het Hôtel-Museum Arthur Merghelynck in beheer van de Stad Ieper 

Op 14 juli 1908 stierf Arthur Merghelynck zonder nakomelingen. Zijn Hôtel-Musée in Ieper had hij al in 1905 aan de Belgische staat nagelaten om beheerd te worden door de Académie royale de Belgique. Na de vernietiging van het gebouw tijdens de Eerste Wereldoorlog was het deze instelling die – samen met de vzw les Amis du Musées Merghelynck - de Vrienden van het Merghelynck Museum – verantwoordelijk was voor de heropbouw en voor de terugkeer van de collectie. Pas op 10 juni 1956 kon het museum opnieuw de deuren openen, na meer dan 41 jaar gedwongen sluiting.  

 

Een werkbezoek van de
Académie royale de Belgique tijdens de herinrichting van het museum, ca 1954. Op de tweede trede: conservator Charles van Renynghe de Voxvrie.  

De Académie royale stelde een conservator aan die plaatselijk het dagelijks beheer van het museum waarnam en hierover verslag deed aan de academie. Gedurende 28 jaar was dat de dynamische Charles van Renynghe de Voxvrie die zich eerder al over de herinrichting na de heropbouw had bekommerd. Na de derde (1988-89) en vierde (1993) staatshervorming was het niet meer aangewezen dat een Franstalige instelling zoals de Académie royale de Belgique een museum zou beheren in West-Vlaanderen, iets wat bovendien niet tot haar kerntaken behoorde en veel geld kostte. Op voorstel en onder leiding van professor Jean-Marie Duvosquel, afkomstig van Komen en lid van de Académie royale, werden daarom onderhandelingen opgestart met de stad Ieper om het beheer van het museum over te nemen.  




De Latijnse gedenkplaat in de inkom van het Merghelynck Museum die herinnert aan het legaat van Arthur Merghelynck aan de Académie royale de Belgique in 1905 en de erfpacht aan de stad Ieper in 1994 



De plechtige ondertekening van de erfpacht in de eetkamer van het Hôtel-Museum Arthur Merghelynck, 16 maart 1994. Aan de tafel, vlnr: baron Philippe Roberts-Jones (secretaire perpétuel van de Académie royale), graaf Pierre Harmel (minister van staat en voorzitter van de Académie, burgemeester André Verstraete en stadssecretaris Joseph Van Acker).  

In 1994, zowat honderd jaar na de opening van het museum door Arthur Merghelynck,  kwam het beheer van diens Hôtel-Museum in handen van de stad Ieper. Op 16 maart 1994  werd in de eetzaal van het museum de erfpacht voor gebouw en inboedel ondertekend: de stad Ieper nam voor een periode van 99 jaar het beheer over van de Académie Royale de Belgique. Uit dankbaarheid werd Prof. Jean-Marie Duvosquel kortre tijd later tot ereburger van de stad Ieper benoemd. Hoewel de naakte eigendom nog steeds aan de Académie royale toekomt, maakt het Merghelynck Museum sindsdien deel uit van de Stedelijke Musea van Ieper.  

                                                   

De benoeming van prof. Jean-Marie Duvosquel tot ereburger van de stad Ieper                Jean-Marie Duvosquel (1946-2023)  
uit erkentelijkheid voor zijn rol in de overdracht van het beheer van
het Merghelynck Museum aan de stad.