Baliemeubel

Nieuw baliemeubel voor het Merghelynck Museum

Het Merghelynck Museum vertelt het leven van de adel in de 18e eeuw. Of toch hoe Arthur, achterkleinzoon van de oorspronkelijke bouwer, denkt dat men toen leefde. Hij koopt het huis in 1892 en maakt er een Hôtel-musée van, een museum. Merghelynck plaatst bewust de meubels en kunstwerken zó dat het huis bewoond lijkt. Aan de hand van talrijke familiestukken, maar vooral met voorwerpen die hij her en der opkoopt, richt hij het museum in als het perfecte, en dus imaginaire, achttiende-eeuwse herenhuis. De vele stijlkamers herbergen talrijke prachtige meubels versierd met onder andere marqueterie of parqueterie technieken. Pareltjes die met de nodige vakkennis gemaakt zijn. En net die vakkennis willen we als museumploeg niet verloren laten gaan.

Vorig schooljaar bezochten leerlingen van het vijfde jaar houttechnieken van VTI Ieper samen met houtrestaurateur Bas van Mullem het Merghelynck Museum. Niet veel later volgde een boeiend bezoek aan zijn atelier in Brugge. Daar kregen ze een stoomcursus marqueterie, een techniek, die heel populair was in de 18de eeuw. Het gaat om inlegwerk van houtstukjes die als een puzzel in elkaar passen en als versiering van de meubels dient. 

Onder deskundige begeleiding van houtleerkrachten Chris Horré en Luc Debergh ontwierpen en vervaardigden leerlingen een prachtig baliemeubel voor het Merghelynck Museum. Daarbij combineerden ze hedendaagse technieken met marqueterie. De balie pronkt sinds 28 november officieel in de hal van het museum.