Rode hakken
De museumcollectie van het Merghelynck Museum bevat een reeks modieuze kledingstukken. Meestal zijn ze gemaakt uit broze materialen en behoeven daarom de beste zorgen. De collectie bevat textiel, waaronder de fraaie mantels, maar ook accessoires zoals een wandelstok, een uurwerk en juwelen. Over de schoenen valt heel wat te vertellen. Ze dateren vermoedelijk uit de 19de eeuw, maar zijn geïnspireerd op de 18de-eeuwse mode. Vooral de rode hakken spreken tot de verbeelding. Zijn het de voorlopers van de rode Louboutin zolen?
Pijnlijke luxe
De schoenen zeggen veel over de toenmalige mode, de status van wie ze droeg en de tijdsgeest. Ze overleefden de Eerste Wereldoorlog en zijn in zeer goede staat. De herenschoenen zijn gemaakt uit leder en hebben een gesp en een hak. Veterschoenen bestonden nog niet. De gesp deed dienst om de schoen strak rond de voet te houden. Beide schoenen zijn identiek want van een linker- en rechterschoen was nog geen sprake. Wie het zich kon veroorloven, liet een knecht of meid met ongeveer dezelfde schoenmaat de nieuwe schoenen inlopen. Hoewel het dragen van schoenen luxe was, was dit inlopen bijzonder pijnlijk.
Zo man zo vrouw
Voor heren met status was een hak gebruikelijk sinds Lodewijk XIV. Hij introduceerde de hakschoen omdat deze, in combinatie met de aansluitende kousen en de korte jas, de vorm van de benen benadrukte. Was die hak rood, dan werd de adellijke stand van de drager extra in de verf gezet. Na een tijdje was het mode voor vrouwen om mannenkledij te dragen. Hoeden met een brede rand, mannenjassen en dus ook schoenen met hakken. Na de Franse Revolutie verdween de hakschoen bij mannen door de associatie met de Franse adel. Bij vrouwen hield de trend stand.
Rode zolen
Vandaag zijn rode zolen het handelsmerk van Louboutin, de befaamde vrouwelijke pumps met hoge hak. Het prijskaartje is stevig waardoor enkel goed bemiddelden zich een paar kunnen veroorloven. Haalde Louboutin voor deze exclusieve schoenen inspiratie bij de rode hakken van de 18de-eeuwse edellieden?